75 år siden begynnelsen av krig som endret hele Europa
I dag snakker hele Polen om den 2. verdenskrig som brøt ut for 75 år siden. Temaet er nå mest aktuelt noensinne, særlig i lys av hendelsene som foregår i Ukraina.
Statsvitser og historiker, Sławomir Dębski påpeker, at selv om Polen var blant vinnere av den 2. verdenskrig, endte faktisk krigen i Polen 50 år senere – vi fikk landsgrenser tilbake, men ikke full suverenitet. Man kan være enig eller uenig med ham, men i virkelighet hadde den 2. verdenskrig enormt innflytelse på polakkers tankegang, til og med i våre tider.
Alt startet i Gdansk
Den 2. verdenskrig begynte på den første dagen av september 1939. Det tredje riket angrep Polen. Klokka 4:40 bombarderte tyskere Wielun, sju minutter senere avfyrt slagskip Schlewswig-Holstein første skudd mot Westerplatte i Gdansk. To dager senere, den 3. september, erklærte Frankrike og Storbritannia krig mot Tyskland. Storbritannia hadde noen dager før krigen inngått også en forsvarspakt med Polen. Likevel fikk Polen aldri hjelp fra sine allierte.
For Polen pågått krigen katastrofalt. Landet ble delt mellom Tysk og Russland, mange polske borgere døde på slagmarken, andre på nazistiske konsentrasjonsleirer. De fleste jødene som bodde på den tiden i Polen døde (til sammen døde omtrent 6 mil. mennesker). Mange polske byene ble ødelagte. Krigen tok slutt i 1945, men russiske tropper stasjonert i Polen frem til 1989.
Utsikten fra Wisloujscie festning, på spissen stsjonerte det Schleswig-Holstein slagskip
Hva vet polakker om krigen?
Polsk avis, Gazeta Wyborcza, gjennmførte nylig en undersøkelse som omfattet temaene som polakkers holdning til den 2. verdenskrig, jøder osv.
Avisen spurte 1000 personer, dle fleste fortalte at de aldri snakker om krigen hjemme (særlig gruppene som studenter, arbeidsledige og husmor. ¾ polakker vet ikke om deres forfedre deltok i krigen eller ikke, om de kjempet eller hjulpet jøder osv.
Hva er polakker stolte av da? De nevner polsk statsminister i utlandet Wladyslaw Sikorski, general Anders og Maksymilian Kolbe som døde istendenfor en annen fange i Auschwitz. Polakker skammer seg for Boleslaw Bierut som samarbeidet med Sovjetunionen og for forrædere og informantene som samarbeidet med fiender. Mordet i Jedwabne (navnet til landbygda der polakker drepte sine jødiske naboere) er også noe som vi husker og føler oss skyldige for.
Polsk innsats i Norge
Polakker kjempet ikke bare i Polen, de hjalp også på mange andre fronter, blant dem var også Norge. Polske soldater deltok den 8. april 1940 i kampen om Narvik. Narvik var, både for nordmenn og for tyskere, et strategisk sted. Til havnet i Narvik (som aldri fryser) kom det svenske skip med jernmalm. Det kom 4778 polske soldater til Norge og etter flere dager av kampen klarte de å vinne med nazister. Takket være polakker.
Hva nå?
Nå frykter polakker at historien skal gjenta seg. Situasjon mellom Russland og Ukraina er vanskelig og anspent, noen kaller begynnelsen av den 3. verdenskrig. Særlig når vi observerer russiske armer i Ukraina. Blir NATO hjelpsom? Har vi noe å frykte? Hva skal EU gjøre? Er det mulig å forutse?
Frontbilde: Westerplatte, minnesmerke Nigdy wiecej wojny betyr Aldri krig igjen.
Kommentarer
-
-
Najnowsze wpisy
- 11. november – polsk nasjonaldag: ikke en, ikke to, men tre separate marsjer i år
- Myndighetene ble ikke hørt – så ringte de mamma
- Jul på polsk på Norsk Folkemuseum
- Sommer i Gdańsk – ikke bare shopping og natteliv
- Hendelser fra Sopot har forbedret polske-norske forhold. Intervju med nordmann som reddet polakk.
Populære innlegg